Magické poselství snů

Třetí díl seriálu o spánku, snech a snění. 

„Intuice je funkce, kterou vidíte za rohy, což ve skutečnosti nemůžete udělat, ale ona to udělá za vás a vy jí důvěřujete,“ Carl Gustav Jung

V minulém článku Psychologie snů a snění jsme si vysvětlili, kde sny vznikají, kdy a proč k nám přicházejí, a že to, co se nám zdá, ve skutečnosti není to, co nám chce naše nevědomí, sen, sdělit. Řeč našich snů je totiž symbolická, asociativní, archetypální, a zejména individuální.

Umění porozumět této specifické řeči snů je založeno na rozvoji našeho intuitivního a imaginativního vnímání světa, na pochopení základních principů archetypů a symbolů, které se ve snech často objevují. A hlavně na zapojení pravé hemisféry mozku. Když se nám to podaří a magické poselství snu pochopíme, můžeme jej využít pro svůj běžný život a osobní transformaci.

Obsah a scéna snu

Možná jste si už povšimli, že obsah snu je povětšinou tvořen sledem různých, zdánlivě spolu nesouvisejících, obrazů. Občas k nám sice někdo ve snu promlouvá nebo my sami cosi voláme, ale míjející se obrazy jsou stěžejním obsahem každého snu. Vlastní pohyb osob a věcí ve snu je minimální. Pohyb si spíše jen uvědomujeme, ale nevidíme. Např. jedeme-li ve snu autem, nevidíme kolem sebe pohybující se krajinu nebo přímo auto, jak jede. Jen „víme“, že autem jedeme. Stejně tak málokdy vidíme, jak někdo přichází nebo odchází, ale zčista jasna se před námi objeví nebo zmizí, jako v pohádce. Vedle těchto vizuálních vjemů, se mohou objevit i sluchové a hmatové zážitky.

Samotná „scéna snu“ připomíná jeviště, jenž je osvětlené září reflektorů. Uprostřed tmavého prostoru je světelné středové pole, a právě v něm se odvíjejí jednotlivé obrazy. Světla reflektorů umocňují atmosféru celého divadelního představení, vrhají různé stíny, zvětšují postavy, okolní věci a zesilují tak naše prožitky. A my máme ze snu určitý pocit, který v nás přetrvává ještě dlouho po probuzení. Říkáme, zdál se mi „krásný sen“ nebo „byl to strašidelný sen“ nebo „měl/a jsem strach“ apod. Díky této emotivní náladě snu si zřejmě sen i lépe pamatujeme a jsme schopni jej později převyprávět. Sny jsou tedy vedle jednotlivých obrazů plné emocí a intenzivních prožitků.

Ve snu jsme vším

Všechny sny pak mají jedno společné, ve snu jsme vším! Divákem, režisérem i hercem současně. Díváme se sami na sebe i děj, jenž se na jevišti odehrává. Náš vnitřní archivář, režisér, vybírá z archivu našich vzpomínek, zážitků, zkušeností, prožitků, a promítá je do středového pole snu, kde my, coby herci, hrajeme svůj příběh. Vše, co se ve snu objeví se nás týká! Vše je „naše“. Vše vychází z našeho osobního archivu mysli. Ať už je to stůl, strom, zvíře, květina, jiná osoba, vše je „naše“.

A do této naší osobní individuální „hry“ přistupují praobrazy z celých lidských dějin a kolektivního nevědomí, které jsme obdrželi do vínku při našem zrození. Jedná se o archetypy, pohádky, mýty, legendy, symboly. Sen se tak stává mnohovrstevným a „nepřehledným“ pro rozumovou logickou část naší mysli. Tedy pro levou hemisféru mozku. Ta je často nazývána „mužská“. Díky ní myslíme. Uvažujeme logicky, analyticky a racionálně. Vidíme písmena, slova, číslice. Jsme zaměřeni na detail. Levá hemisféra má ráda systém, strukturu, pořádek a řád. Programuje, plánuje, řídí a kontroluje. Hledá rozdíly a vyhodnocuje. Kontroluje pocity. Pobýváme v ní po většinu času.

Sny jsou plné obrazů a prožitků

Jak jsme si ale řekli, většina snů je tvořena převážně obrazy a prožitky, které však levá hemisféra, náš rozum, neumí „zpracovat“. V minulých dílech jsme poukázali na to, že sny se nám zdají zejména při určitých vlnových frekvencích mozku, a to zejména ve fázi REM, kdy dochází k přerušování Delta vlnových frekvencí vlnami Alfa. Ty se spouštění také při meditaci, kdy silně aktivují pravou hemisféru našeho mozku, která je u většiny lidí v bdělém stavu málo aktivní.

Pravá hemisféra je označována jako „ženská“. Díky ní cítíme, prožíváme. Jsme intuitivní, spontánní a empatičtí. Vidíme obrazy, vzory a tvary. Jsme zaměřeni na celek. Pravá hemisféra miluje imaginaci, experimenty, nové způsoby a otevřenost. Překonává hranice a experimentuje. Hledá podobnosti, symboly, a věci nechává plynout. Dovoluje si pocity.

To nás přivádí k myšlence, že rozklíčovat naše sny můžeme právě pomocí pravé intuitivní hemisféry. Neboť to, co si po probuzení zapisujeme do deníku snů, je jen jakási zpráva o snu, “fasáda“ snu, za níž se skrývá skutečný obsah, význam a poselství snu. Pokud tedy zapojíme pravou hemisféru, začneme více pracovat s imaginací, obrazy, asociacemi, podobenstvím a prožitky. A teprve poté můžeme hlouběji pochopit magické poselství našich snů.

Pravá hemisféra je branou k pochopení snů

Jak ale pravou hemisféru našeho mozku probudit? Není to nic složitého, odpojte na chvíli hemisféru levou. Jednoduše to lze udělat některými jógovými technikami, jako je: zpěv manter, pomocí muder rukou, koánových otázek, některých dechových technik, předklonových a rotačních pozic, a zejména meditacemi s aktivní imaginací. Většinu těchto technik zvládnete sami. Pro aktivní řízenou imaginaci budete zpočátku potřebovat vedení druhou osobou.

Nejrychlejší odpojení levé hemisféry a zapojení intuitivní hemisféry pravé dosáhnete dechovou technikou Nádhí šodhána, Mudrou času a Koánovou otázkou „Kdo já jsem“. Díky tomu se během chvíle přenesete do stavu Alfa a získáte snazší přístup k obsahům intuitivní části mozku, se kterou byli naši předkové přirozeně ve spojení v dobách magického vědomí lidstva, v dobách šamanismu. Jiným způsobem, jak stimulovat činnost pravé hemisféry a vstoupit do světa intuice či imaginace, je studium archetypů a symbolů.

Archetypy a poselství snů

Archetypy jsou instinktivní vzorce chování obsažené v kolektivním nevědomí, a tedy i v nás. Jsou stejné každému člověku. Jsou to prastaré obrazy, symboly, pravzory, uložené hluboko v našem nevědomí. Obraz dítěte v nás instinktivně může vyvolat pocit péče, ochrany, křehkosti, radosti, čistoty, nevinnosti, nového života apod. A my se pak dle těchto pocitů řídíme v reálném životě. Někdy nám archetyp vládne nevědomě, ovládá nás, a my se pro naše okolí chováme neadekvátně v určitých situacích, a sami nevíme proč.

Znalost archetypů nám tedy pomůže pochopit nejen sebe, ale i své okolí.  Archetypy jsou totiž univerzální nadčasové vzorce energie, které mají obrovskou formující sílu. V našich snech se objevují v důležitých etapách našeho života, v době osobního vývoje a transformace. Jsou to právě ty „velké“ archaické sny, které se podobají pohádkám a mýtům.

Řeč archetypů je řečí lidstva, a proto jim podvědomě „rozumíme“. Ve své prapůvodní podstatě neměly konkrétní sebevyjádření. V průběhu tisíciletí však byly personifikovány a získaly svou podobu, tvar a formu. A tak známe např. archetyp „matky“, Magna Mater, jako Velkou matku Zemi, bohyni Isis, Kálí nebo krutou macechu. Při vyslovení archetypu hrdiny se nám možná vybaví Herkules, Achilleus, Prométheus, král Arthur, Robin Hood či Juraj Jánošík.  Každý archetyp tak v sobě nese něco z mýtů, pohádek a kulturních legend, díky nimž lépe „chápeme“ základní principy těchto praobrazů.

Sny jsou plné symbolů

Ty probouzí asociativní představivost a rozeznívají naši duši. Symbol je mnohoznačný, a dokáže v sobě spojovat nejrozmanitější jevy do jednoho celku. Je to zhuštění psychické zkušenosti, psychického dění, do jednoho obrazu. Jeho síla spočívá v podobenství, kdy osloví mnoho vrstev naší duše. Tato podobenství nelze uchopit zúženým rámcem intelektu, ale pouze obrazotvorností pravé hemisféry. Navíc jeden symbol může mít pro každého jedince též individuální význam.

Co se vám vybaví pod slovem „koruna“? Královská koruna? Koruna stromu? Anebo kovová mince? Anebo něco zcela jiného? Za toto mohou asociace, které vznikají řetězením myšlenek, chcete-li neuronových spojů, v našem mozku. Tyto řetězce nejsou lineární, ale řetězí se v sítích, v myšlenkových mapách pravé hemisféry. Zatímco levá hemisféra vytváří sadu faktů a pozorování, pravá hemisféra určuje vztah k pozorovateli a k pozorovanému. Levá hemisféra „chápe“ metafory a pravá naopak „prociťuje“ asociace. Symbol je nejpůsobivějším projevem lidské duše. Jeho pochopení pro nás znamená přiblížení se k mystériím života a rozuzlení našich snů.

Ve snech se tedy objevují nejen naše osobní symboly, ale také ty nadosobní, archaické, mýtické, a vedle toho i slovní rčení, čísla, jména, znaky apod. Vše můžeme rozklíčovat za branami obrazotvornosti, imaginace, se znalostí archetypů, symbolů, mýtů, bájí, pohádek či legend.

Pojďme tedy pootevřít vrátka do zahrady intuice a začněme naslouchat svému vnitřnímu učiteli, mudrci, léčiteli. V příštím díle se totiž podíváme na různé možnosti výkladu snů a některé si vyložíme. Do té doby vám přeji pozorné sebe naslouchání…

Poslechněte si audio verzi článku na mém YouTube. Tématika výkladu snů je také součástí celoročního kurzu Spiritualita a sebepoznání.

Napsáno pro časopis Jóga DNES (2021)