Vzpomínka na moji první lekci jógy

Opět malé ohlédnutí. Je skvělé se někdy ohlédnout a zjistit, jak jsme se proměnili, co se nám podařilo a kam jsme došli…

První lekce je zahalena  mlhavým oparem

Neboť je to už mnoho let nazpátek. Tehdy bylo čerstvě otevřeno na Smíchově sportovní centrum FactoryPro. Jako nadšená fanynka aerobiku či bodystylingu jsem zde byla častým návštěvníkem. Měla jsem ráda hodiny Vaška Krejčíka. Už ani nevím, jak se to stalo, co mne k tomu vedlo, ale ocitla jsem se i na lekci Powerjógy právě s Vaškem.

Připadala jsem si jako Alenka v říši divů

Na co si naprosto přesně vzpomínám, že jsem si na lekci jógy připadala jako „Alenka v říši divů“.  Nejen, že jsem nestíhala proměňovat pozice, a že to pro mne bylo fyzicky náročné, ale nedokázala jsem hlavně koordinovat dech s pohybem, některé pozice pro mne byly bolestivé díky zkráceným svalům, zatuhlým kloubům, nepružným šlachám, apod. A přitom všichni okolo mne“ to dávali“. Moje ego bylo tehdy pěkně naštvané. Odcházela jsem a zařekla se, že na jógu mne už nikdo nedostane. A abych si to obhájila, tvrdila jsem, že to je nuda. Prostě jsem tehdy nebyla „připravena“.

Na jógu už mě nikdo nedostane, ale…

Uplynulo pár let, mezitím jsem aerobic vyměnila za zumbu, pilates za jógalates, a nakonec skončila u relaxační ho zdravotní ho cvičení, od kterého už bylo blízko k józe. Po celou tu dobu jsem souběžně studovala meditační techniky, budhismus a další duchovní nauky u Milana Calábka. Mé ego postupně přestalo mít potřebu „být viděno“, a jemnější kvality duše se stále více ozývaly, a chtěly žít. Skončila jsem v lukrativní práci, na lukrativním místě s lukrativními penězi a rozhodla se „dělat to, co mne baví, dává smysl a obohacuje druhé“.

Druhá lekce na sebe nechala čekat

Po letech jsem se znovu setkala s Vaškem Krejčíkem na instruktorském kurzu Hathajógy. To bylo před třemi lety (pozn. 2013). A moji druhou lekci jógy už si pamatuji dokonale, tedy přesněji to, co se dělo po ní. Příliv lehkosti, energie, radosti, klidu a míru, pocit sounáležitosti, zbystřeného vnímání, přijetí sebe sama. Zřejmě už jsem byla „připravena“. Na jógu jsem si musela počkat nebo ona na mne.

Jóga se stala součástí mého života

Od té doby se jóga stala každodenní součástí mého života. Promítla se do stravy, očisty vnější i vnitřní, mého seberozvoje, mého okolí, pozitivně zasáhla i partnera, rodinu. Po absolvování kurzu jsem začala naplno s vedením lekcí pro veřejnost, pokračovala ve studiu jógy. Před rokem (pozn. 2015) jsem otevřela vzdělávací centrum SPIRITCENTRUM v Králově Dvoře, kde se vedle jógy věnujeme i různým seminářům a přednáškám.

Prostoupila mi život

Jóga mi prostoupila život a já stále více a více ji vnímám jako „nástroj“, který nabízí poznávání sebe sama, a to na všech úrovních bytí, a navíc svým vlastním jedinečným způsobem. To co jsem si před mnoha lety neuměla představit, nyní žiji naplno.

 

Napsáno pro časopis Jóga DNES (2017) v rámci přípravy na Konferenci jógy, která se uskutečnila v O2 Aréně, a kde jsem vedla v jednom z přilehlých sálů lekci Hathajógy. Celá konference byla neskutečným a nezapomenutelným zážitkem…