Tajemství výkladu snů za branami mysli

Čtvrtý díl seriálu o spánku, snech a snění. 

Sen je otvor, kterým ve vzácných chvílích nahlédneš do obsahu své duše,“ Otto František

Den, co den se ráno probouzíme do nového dne. Někdy s námi „vstává“ i náš sen. Jeho nálada nás pak ovlivní po celý zbytek dne a my na sen musíme neustále myslet. Sami sebe se ptáme, co nám chtěl sdělit? Jak jej rozuzlit? Jak jej pochopit? Proč se nám zdál? Jaký význam má pro náš život? Pojďme si dnes ukázat jeden z možných postupů, jak své sny vyložit.

Co brání pochopení poselství snů

Nejprve je třeba si ujasnit jaké překážky nám brání pochopit to „správné“ poselství snů. Největším úskalím výkladů je, že sny často přijímáme doslovně, zejména u děsivějších témat. Pokud se nám zdá o smrti, nehodě, může nás ovládnout strach a obavy, a my přijmeme všechny snové obrazy tak, jak k nám do snění přišly.

Stejně tak radostnější témata, třeba sny o narození dítěte či svatbě, bereme jako dobrou zprávu. Ale jak už jsme si řekli v minulých dílech našeho seriálu, to, co se nám zdá, není to, co nám chce naše podvědomí či nevědomí sdělit. Často se také stává, že obsah snů překrucujeme podle toho, co momentálně prožíváme, co námi hýbe, a co si přejeme, aby se v našem životě dělo.

Mnohdy také nevíme, jak pracovat se symboly, archetypy, které jsou pro sny typické. Nedokážeme zapojit pravou hemisféru, svou intuici. Pomíjíme fakt, že sny upozorňují zejména na témata, jenž nežijeme. Shodneme se tedy, že výklad snů může mít pro laika mnoho scestí.

V případě „velkých snů“, psychických a psychiatrických potíží se určitě obraťte na odborníka. U dětí a mladistvých se o výklad snů nepokoušejte. Postup, který dále uvádím, je určen výhradně dospělým a zdravým jedincům.

Tématika snů odedávna přitahovala pozornost lidstva. Už ve starém Egyptě byly stavěny chrámy snů a uctíván bůh spánku Bes, přičemž sny byly vnímány jako řeč bohů. Řekové naopak snům přikládali terapeutickou funkci a pro jejich zkoumání dokonce uměle navozovali spánek speciálním bylinným lektvarem. Poselstvím snů se v historii řídilo mnoho vladařů. Existuje však i mnoho příběhů, kdy poselství snů nebylo respektováno a vedlo k tragickým koncům. Např. Julius Caesar nevěnoval pozornost vidině své manželky Calpurnie, která jej ve snu viděla umírat rukou vraha. Abrahámu Lincolnovi se zdál sen, kdy viděl svoji rakev v Bílém domě, několik dní před jeho atentátem. Zmínky o prorockých snech nalezneme i v Bibli. Na druhou stranu objevíme též mnoho případů, kdy byly sny zneužívány k manipulaci a mocenským hrám.

Různé přístupy k výkladu snů

Existuje vícero přístupů k pojetí a výkladu snů. Známá je metoda „volné asociace“ psychoanalytika Sigmunda Freuda, postup “vžít se do rolí“ podle psychologa Alfreda Adlera nebo technika „prázdné židle“ dle zakladatele Gestalt terapie Fritze Perlse.

Avšak nejvýznačnějším badatelem snů byl lékař a psychoanalytik Karl Gustav Jung. Ten zastával názor, že jedině ten, komu se sen zdál, může nahlédnout do jeho poselství. Velký význam při objasnění snů přikládal kolektivnímu nevědomí, archetypickým obrazům a symbolům.

Je tedy patrné, že pro hlubší ponor do tajemství našich snů, potřebujeme určité základní znalosti z oboru analytické psychologie, schopnost intuice a sebereflexe.

Pomohou nám snáře?

Na trhu dokonce existuje mnoho snářů. Ty jsou však sestaveny pouze na základě lidové zkušenosti, moudrosti a pozorování, a význam uvedených symbolů je všeobecný a kolektivní. Nikoli individuální a osobní. Pokud se nám např. zdá, že se nám narodilo dítě, držíme jej v náručí a zažíváme obrovský pocit lásky, ještě to neznamená, že se nám dítě narodí. Když se podíváme do některých snářů, zjistíme, že „dítě ve snu viděti“ znamená radostnou událost, uzdravení, čisté úmysly apod.

Ale co kdybychom se na obraz dítěte podívali z hlediska našich osobních asociací a zeptali se sami sebe, „co pro mě znamená“ symbol dítěte, jaké volné asociace mě napadnou, když si dítě vybavím? A tady přichází moment osobní roviny, kdy si musí nositel snu odpovědět sám. Pokud mu někdo „napovídá“, není to ono. Nositel snu např. sdělí: Dítě pro mě znamená čistotu, autenticitu, radost, nové začátky, lásku, péči i starost…“. Při takovémto výkladu snícímu v kontextu jeho životní situace najednou vše dojde, už ví, co je třeba udělat, a jak se postavit k výzvám svého života.

Nejdůležitější pro výklad snu je autor sám

Pokud tedy vezmeme v potaz fakt, že nejdůležitější pro výklad snu je autor sám, že jen on může zahlédnout smysl a poselství snových vidin, pak stačí zvládnout umění sebereflexe a odstoupení od tématu snu, umět probudit intuici, a můžeme začít naše sny „číst“. Pokud toto dokážeme, pak se domnívám, že zahlédnout určitou část poselství našich snů můžeme zvládnout sami, bez přítomnosti odborníka.

V minulých dílech jsme si objasnili, že ve snech se odráží celý náš život, naše každodenní realita, zda jsme žena či muž, a tudíž jak odžíváme svojí ánimu a svého ánima, v jaké etapě svého života se nacházíme, jaké je naše osobní vyladění, zda jsme extrovert či introvert, jaké je naše společenské postavení, jakou zastáváme životní filozofii a jaký je náš celkový životní styl. To vše se v našich snech zrcadlí a je třeba při výkladu zohlednit.

Postup při výkladu snu

  1. Zapamatování a zaznamenání snu
  2. Příprava snového záznamu na analýzu, vyznačení slov
  3. Technika volné asociace k vyznačeným slovům záznamu
  4. Překlad snu a dosazení osobních symbolů namísto označených slov
  5. Nalezení poselství snu, „aha efekt“

Orientovat se ve spletitosti našich vlastních snů je tedy nesnadný a náročný úkol, ale lze to zvládnout! Ukážu vám jak na to v dalším příspěvku…

Poslechněte si audio verzi článku na mém YouTube. Techniky výkladu snů jsou také součástí celoročního kurzu Spiritualita a sebepoznání.

Napsáno pro časopis Jóga DNES (2021)