Šavásana, způsob jak se uvolnit

Nejlepším způsobem, jak uvolnit tělo i mysl, je lehnout si na deset až patnáct minut do Šavásany. Tedy do lehu na záda. Název této jógové pozice pochází ze sanskrtu, a v překladu slovo „šava“ znamená „mrtvola“. V přeneseném významu naznačuje odložit fyzickou schránku a nechat vyniknout vědomí. Je to jedna z nejdůležitějších pozic jógy. Přestože vypadá jednoduše, může být pro někoho z různých hledisek náročná a nepříjemná. Je třeba ji provést dobře. Zařazuje se obvykle na konci ásanové praxe kvůli vstřebání účinků cvičení. Ale velmi cenná je též pro samostatnou relaxaci. Můžeme ji tedy praktikovat kdykoli během dne, když se potřebujeme zastavit, uvolnit a vypnout.

Správné provedení šavásany

Šavásana není jen tak obyčejný leh. Má svá pravidla. Je třeba se uložit na záda na rovný podklad. Ideálně na jógovou podložku kvůli teplu od země. Nohy a ruce dát mírně od těla, přičemž chodidla jsou uvolněná od sebe do stran a dlaně otočené vzhůru. Celá páteř musí být v mírném prodloužení. Hlava není ani v předklonu ani záklonu. V případě potřeby ale můžeme hlavu vypodložit dekou a kolena jógovým válcem nebo tvrdším polštářem. Je dobré se přikrýt, protože pozice snižuje krevní tlak a po chvíli bychom mohli cítit chlad, což by nás rušilo v relaxaci. Šavásana není spánkem. Tělo je sice nehybné, ale vědomí je přítomné. Samotné uložení do Šavásany ještě nezaručuje, že tělo se zcela uvolní. Někdy je dobré si dopomoci dalšími dechovými či koncentračními technikami. Můžete si pustit i oblíbenou relaxační hudbu.

Uvolnění stresu dechem

Uložte se do šavásany. Nadechněte se nosem a vydechněte ústy tak, aby výdech byl o něco delší než nádech. Klidně přitom vydejte jemný zvuk „há“. Jako když chcete zamlžit dechem okenní tabulku. Zkuste to znova a znova. Vydechujte jemně a přirozeně, nesnažte se zbytečně výdech protahovat. Prostě jen zlehka odevzdávejte opotřebovaný vzduch. Představte si s každým výdechem odevzdání toho, co vás tíží, co už nepotřebujete. Ať jsou to zbytečné myšlenky, negativní emoce, hněv, obavy, strachy či nejistoty. Opakujte tolikrát, kolikrát budete potřebovat pro příjemný pocit celkové relaxace. Poté zanechte veškerého úsilí a užijte si klid.

Uvolnění těla koncentrací na tělo

V Šavásaně zaměřte pozornost postupně na jednotlivé partie těla. S každým výdechem si představujte jako byste tato místa chtěli rozpustit. Začněte od nohou, rukou. Prociťte, jak z nich odchází tíha a napětí. Dále vnímejte, jak se rozpouští ztuhlost ramen a hrudi, jak odpočívá páteř, břišní, hrudní krajina, jak se postupně uklidňuje celé tělo. Nakonec nechte dech samovolně proudit a užijte si nový pocit ze svého uvolněného těla.

Uvolnění mysli pozorností na dech

V Šavásaně se staňte pozorovatelem svého dechu. Pozornost přesuňte pod nosní dírky. Začněte vnímat proud vzduchu pronikající dovnitř a ven. Prociťujte svůj dech. Uvědomte si postupně jeho kvality, hloubku, rytmus, intenzitu, zvuk, kde vzniká a zaniká. Všímejte si pocitů s ním spojených. Vyruší-li vás nějaká myšlenka, nechte ji jít, a opakovaně se vracejte ke svému dechu a pozorování. Mysl se pozvolna uklidní a ztiší. Dostaví se stav relaxace, ve kterém zůstaňte, jak jen vám bude příjemné.

Blahodárné účinky relaxace v šavásaně

Při relaxaci dochází k uvolnění nejen na fyzické rovině, k regeneraci organismu, ke zlepšení nálady, k rychlému osvěžení, kdy mizí únava, napětí a stres, ale též ke zklidnění mysli. Díky „odložení těla“, postupnému odbourání napětí ve strukturách těla, přestávají do mozku proudit nervové vzruchy, a mozek si může odpočinout. Uvolňují se endorfiny, hormony radosti. Do rovnováhy se dostává levá a pravá hemisféra mozku, což celkově uvolní mentální napětí. Otevírá se brána podvědomí k vnitřním obrazům, a my se můžeme vydat na cestu meditace. Ale o tom zase někdy příště…

Vedená relaxace

Nejste si jisti jak na relaxaci, Šavásanu, neumíte se soustředit a potřebujete podporu? Pak se vydejte na můj YouTube kanál, kde najdete Vedenou relaxaci v Šavásaně a další jiné nahrávky pro uvolnění. Stejně tak můžete využít Jógovou videotéku.