Různé druhy snů

Pokud si po probuzení pamatujete své sny, nebo si je dokonce zapisujete a pracujete s nimi, pak jste si možná všimli, že mají různou charakteristiku.

Existují různé druhy snů, přičemž každý z nás inklinuje více či méně k některému typu více. Podívejte se, jaké druhy snů se mohou objevit při našem nočním snění…

  • Kompenzační sny

Tyto sny se nám zdají, když se naše vědomí dostane do konfliktu s nevědomím. Sen se pak snaží tento konflikt urovnat. Připomíná nám, na co v denní životě zapomínáme, co nežijeme, čeho se bojíme apod.

  • Situační sny

Poukazují na naši současnou životní situaci, kterou si ve většině případů neuvědomujeme. Takový sen nás staví před skutečnost, jaká doopravdy je. Díky tomu jsme posléze schopni zaujmout ve svých životních situacích správný postoj.

  • Redukční sny

Tyto sny nás upozorňují na tu oblast našeho psychického života, kde „přeháníme“. Např. silné pouto s jedním z rodičů, přehnané sebevědomí, neoprávněné obavy či strachy, tendence v chování apod.

  • Běžné sny

V nich opakovaně odžíváme běžné události a zážitky všedního dne. Obsahují méně symbolů a nadpřirozených obrazů. Většinou nás upozorňují na životní situace, které nežijeme jako přítomnost, a kterým nevěnujeme v průběhu dne plnou pozornost.

  • Velké sny

Jsou to sny, které k nám promlouvají v symbolech, archetypálně a nadčasově. Příběhy těchto snů jsou přímo umělecká díla. Jsou to opravdu „zvláštní“ sny. Mají svoji sílu, kouzlo a energii. Jsou to sny, které hluboce osloví naši duši. Takové sny doporučuji rozuzlit s odborníkem.

  • Individuační sny

Cesta individuace lidské bytosti je o zvnitřnění, o stažení pozornosti z vnějšího světa k sobě. Dosažení stavu být sám sebou, být autentický. V těchto snech se tedy setkáváme s individuačními symboly jako je ánima či ánimus, bohyně či bůh, hrdina, mudrc, a také se svým stínem. Jsou to silné sny, jejich poselství konzultujte s odborníkem.

Máte chuť pracovat se svými sny? Pochopit jejich symboliku, dozvědět se více o archetypech a naučit se výklad snů? Pak navštivte celoroční kurz Spiritualita a sebepoznání, kde se všem těmto tématům věnujeme do hloubky.