Pozdrav měsíci je duševní sprchou

Pozdrav měsíci je sestrou známější jógové sestavy Pozdrav slunci. Na rozdíl od něj, však tato měsíční sestava nese energii jinu, jenž aktivuje parasympatickou část autonomního nervového systému. Ta je zodpovědná za uvolnění svalstva, trávení, regeneraci a celkové zklidnění organismu. Je to duševní sprcha na sklonku dne, která vás připraví na klidný a nerušený spánek.

Existuje několik přístupů k této sestavě, ale v zásadě se v ní objevují předklony, úklony, popř. rovnovážné pozice. Variantu, kterou si dnes ukážeme, zvládne i začátečník. Provádějte ji podél dlouhého okraje podložky, zleva doprava, propojte dech s pohybem a užijte si energii Měsíce…

 1. Omývání

Postavte se do stoje se širší základnou nohou. Zhluboka se nadechněte nosem a vydechněte ústy. Alespoň třikrát se takto uvolněte prodlouženým výdechem. Poté spojte malíkové hrany rukou před sebou, jako když držíte vodu v dlaních. Pomyslnou vodou se omyjte, přičemž ruce opisuji obrysy těla. Představte si, jak odchází toxiny na úrovni energetické, mentální a emocionální. Zopakujte třikrát. V duchu si říkejte: „Nechť odejde vše nepotřebné“. Připravte se na další pozici.

2. Předklon v roznožení

S nádechem ukročte doleva i doprava tak, abyste měli širokou základnu nohou ve stoji rozkročném. S výdechem spojte dlaně za tělem v oblasti pasu, přičemž prsty směřují vzhůru. Vytvoříte „andělská křídla“. Pokud je to pro vás náročné, přeložte za zády přes sebe pouze předloktí. Nadechněte se, podívejte se vzhůru a s výdechem se dlouze předkloňte. V duchu poděkujte za vše, co jste přes den prožili: „Děkuji za svůj den“. S nádechem se pak vracejte vzhůru.

3. Pyramida

S výdechem ze stoje rozkročného přetočte levé chodidlo doleva kolmo ke krátkému okraji podložky a pravé do 30° k dlouhému okraji podložky. Boky míří ve směru levé nohy. Andělská křídla nebo jejich variaci nadále držte. Nadechněte se, podívejte se vzhůru, a s výdechem se dlouze předkloňte k levé noze. Zkuste udržet oba boky ve stejné výši a kolena v neutrálním postavení. V duchu si řekněte: „Klaním se sobě, mám se rád/a“. S nádechem se pak vracejte vzhůru do stoje v roznožení k dlouhému okraji podložky. Zopakujte na pravou stranu a skončete ve stoji rozkročném s výdechem.

4. Trojúhelník

S nádechem ve stoji rozkročném zvedáte pravou ruku vzhůru a s výdechem se ukloníte přes bok doleva. Zkuste udržet boky na stejném místě. V duchu si řeknete: „Jsem schopen/a změnit úhel pohledu“. S nádechem se vracíte na střed a vydechnete s rukama mírně do strany od boků s dlaněmi dopředu. Zopakujte na druhou stranu.

 5. Lučištník

S nádechem se ze stoje rozkročného otočíte doleva, levé chodidlo směřuje ke krátkému okraji podložky, ruce současně zvedáte vodorovně se zemí před sebe, dlaněmi k sobě a natáhnete tětivu luku pravou rukou dozadu za vás. Obě ruce jsou v pěst, přičemž palce směřují vzhůru. V duchu si říkáte: „Vím, kam směřuji“. S výdechem pak tětivu luku pustíte, pravá ruka se protahuje k levé. S nádechem se přetáčíte přes střed ihned doprava. A zopakujete na druhou stranu, skončíte ve stoji rozkročném s nádechem.

6. Tanečník

Vydechněte ve stoji rozkročném a přetočte se za levým chodidlem doleva ke krátkému okraji podložky. S nádechem přeneste těžiště na levou nohu, současně zvedejte levou ruku vzhůru do protažení. Pravou rukou zachyťte nárt pravé nohy, přičemž nártem zatlačte do dlaně a koleno dle možností zvedejte dozadu a vzhůru. Toto vše na jeden nádech, ale pokud budete potřebovat více dechů pro tuto rovnovážnou pozici, dopřejte si je. S výdechem v tanečníkovi setrvejte a řekněte si: „Tančím svým životem, jak nejlépe umím“. Poté se s nádechem vracejte do stoje rozkročného, ruce podél těla dolů s dlaněmi otočenými vpřed. Vydechněte a zopakujte na pravou stranu.

 7. Bohyně Párvatí

S nádechem zvedáte paže vzhůru a pravou nohu překřížíte přes levou na levé straně podložky. Obě nohy jsou jemně dopnuté v koleni. S výdechem krčíte oba lokty, tak, že levý směřuje dolů podél trupu a pravý nahoru nad hlavu. Pokrčíte prsty rukou a zaklesnete je o sebe. Levá dlaň směřuje dopředu a pravá dozadu. Ukloníte se přes levý bok. V duchu si řeknete: „Mám vše, co potřebuji“. S nádechem se vracíte do stoje rozkročného a s výdechem uvolníte ruce dolů, dlaněmi dopředu. Zopakujete na druhou stranu.

8. Hora

Ze stoje rozkročného se s nádechem vrátíte do stoje se širší základnou nohou a spojíte dlaně za hlavou obdobně jako andělská křídla prsty nahoru. Řeknete si: „Těším se, co přinese nový den“.

Sestavu si můžete zopakovat 4 – 6x. Další kola vždy začínejte od bodu 2. Na závěr se na chvíli posaďte do meditačního sedu a představte si svůj ideální den, tak jak jej chcete prožít.

Tip!

Nejprve jednotlivé pozice nacvičte samostatně. Teprve poté se pusťte do celé sestavy. Také můžete v každé pozici setrvávat na 5 dechů a sestavu provést jen jednou. Hrajte si!

Zacvičte si Pozdrav měsíci podle Jógové videotéky na moje.spirityoga, kde najdete několik variant této sestavy se mnou a mými kolegy.