Poselství snů

Zdají se vám často sny? Nebo naopak? Podle odborníků se sny zdají všem, jen si je prostě z různých příčin „nezapamatujeme“. O tom ale někdy jindy. Ať tak, či tak, sny nám chtějí něco sdělit.

K. G. Jung říká: „Sen, nad kterým se nezamyslíme, je jako dopis, který neotevřeme“. Pojďme se tedy podívat jak chápat poselství našich snů…

Jak přistoupit k výkladu snu

Jak pochopit jeho poselství, když sen je v podstatě zhuštěnou podobou mnoha různých obrazů, vzpomínek, asociací uložených v naší mysli. Protože to, co se nám ve snu zdá, není to, co nám sen, duše, chce sdělit. Pokud se nám např. zdá, že se nám narodilo dítě, držíme jej v náručí a zažíváme obrovský pocit lásky, ještě to neznamená, že se nám dítě narodí.

Když se podíváme do některých snářů, zjistíme, že „dítě ve snu viděti“ znamená radostnou událost, uzdravení, čisté úmysly apod. Ale co kdybychom se na obraz dítěte podívali z hlediska našich osobních asociací a zeptali se sami sebe, „co pro mě znamená“ symbol dítěte, jaké volné asociace vás napadnou, když si dítě vybavíte?

A tady přichází moment osobní roviny, kdy si musí nositel snu odpovědět sám. Pokud mu někdo „napovídá“, není to ono. Nositel snu např. sdělí: Dítě pro mě znamená čistotu, autenticitu, radost, nové začátky, lásku, péči i starost…“. A právě to vše se u snícího rodí v jeho duši, právě to vše drží v náručí a zažívá při tom obrovskou lásku, pocit naplnění a sebepřijetí. Jinými slovy, dokud nebude čistý a autentický, nemůže zažít radost z nových začátků, se kterými budou spojeny i starosti. Při takovémto výkladu snícímu v kontextu jeho životní situace najednou vše dojde, už ví co je třeba udělat, a jak se postavit k výzvám svého života.

Praktičnost i pomatenost snů

Někdy jsou sny zcela praktické. Jsme v supermarketu a nakupujeme, nebo platíme složenky, vaříme jídlo či řídíme auto. Na první pohled bychom mohli říct, že odžíváme to, co jsme prožili v průběhu předcházejícího dne. Ano i to je pravda.

Ale pokud se např. opět zeptáme „Co pro mě znamená auto?“, znovu se dostaneme hlouběji za stav věci. Zkuste to, každý totiž odpovíme trochu jinak. Někdo odpoví: rychlost, sílu, moc…, někdo jiný: kontrolu, svobodu, soběstačnost, volnost… někdo další: nebezpečí, hluk, smog…, a jak jste si odpověděli vy?

Je patrné, že všechny odpovědi máme v sobě, jen se k nim dostat. Mnoho snů bývá naprosto zmatených, obrazy přeskakují z jedné scény na druhou, a my máme pocit, že nedávají žádný smysl. A přesto tyto sny jsou pro transformaci naší duše nejzajímavější a zaslouží naši pozornost. Pokud se vám zdá sen, který má zdánlivě tři odlišné scény, pak nejdůležitější je ta prostřední. Zde pak hledejte význam snových symbolů.

Jak si sen zapamatovat

Většinu snů však zapomeneme ihned při probuzení, jen občas si je krátce uvědomíme alespoň v útržcích, anebo si na ně během dne matně vzpomeneme. Pokud máte chuť se sny pracovat, pořiďte si deník a spolu s tužkou si jej připravte na noční stolek.

Své sny si zkratkovitě zapisujte ihned po probuzení, ještě před tím, než se protáhnete a rozhýbete. Např. jsem na mostě – někdo mě hodní – všude je tma – přijíždí auto – nasedám – ujíždím – objevím se vysoko v horách – potkám tajemného starce – něco mi podává – z nebe padá hvězda – probouzím se… Jedině tak si lze sen zapamatovat a znovu oživit.

Fungují snáře?

Začátečník se může zpočátku ve svých snech orientovat podle snáře. Ale stále musí mít na paměti, že snáře jsou sestaveny na základě lidové zkušenosti, moudrosti a pozorování. A význam uvedených symbolů je všeobecný a kolektivní. Nikoli individuální a osobní.

Pokročilejší mohou zkusit hledat souvislosti v archetypální psychologii. Nejúčinnější technikou je však uvedené sebe-dotazování ve smyslu „co pro mě znamená…“ a doplnit daný obraz ze snu. Zde je dobré ze začátku využít služeb terapeuta či zkušeného učitele, který vás technikou výkladu provede.

Nejčastější témata snů

  • Narození / zrození – nové začátky, transformace, příliv nové energie, nové projekty, nové vztahy
  • Smrt – touha změnit se, upozornění na chybný postup životem, zaměřit se na nový duchovní vývoj
  • Sex – zábrany, předsudky, nevyjádřené touhy, potlačená přání, odlehlá zákoutí duše, naše stíny
  • Létání – nadhled, touha odpoutat se, opustit přízemnost, dovolit si létat, touha po svobodě a radosti
  • Tonutí – utápění se v emocích, ve vztazích, strach, úzkost, ztráta kontroly nad sebou, najít odvahu
  • Pády – varování, hrozící rizika, najít nebezpečný aspekt našeho života a zpracovat jej
  • Pronásledování – strach, bezmoc, opustit nevhodné tendence, čeho se obáváme, najít ochotu změnit se
  • Nutkání na toaletu – nevyřešené emoce či vztahy, pročistit své emoce, vyjadřovat nejhlubší emoce
  • Krajina / zahrada – návrat do ráje, touha po lásce, harmonii, sounáležitosti, ponoření, rozplynutí
  • Strom – růst, síla, opora, jistota, dle druhu stromu hledejte vlastnosti v symbolice Keltského horoskopu
  • Voda / vodní plochy – očista, plynutí, nechat to jít, zrcadlení, život sám, naše emoce, jak se projevuje vidina vody ve snu, podle toho usuzujte na projevy svých emocí
  • Zvíře – naše animální já, naše pudové já, primitivní část mysli, totemové zvíře, hledejte vlastnosti / medicínu zvířete v indiánských horoskopech či symbolice zvířat
  • Andělé / démoni – hledejte v archetypální symbolice
  • Barva – city, hledejte v symbolice barev, v symbolice čaker
  • Číslo – hledejte v numerologii či symbolice tarotu
  • Kniha – moudrost, vnitřní rádce, poselství knihy života
  • Dům – naše já, naše osobní já, naše ego, jak vypadá dům ve snu, starý či nový apod, může naznačovat, jak na svém já zapracovat, jak vypadají jednotlivé části domu
  • Dopravní prostředek – naše mobilní já, způsob, jakým se pohybujeme v životě, sami, s někým, hromadně, jakým způsobem řídíme svůj život, jaký je stav našeho mobilního já

Pokud se nám podaří rozuzlit význam snu, zažijeme pocit uspokojení, uvolnění a svobody. Dostaví se „aha“ efekt. Již není potřeba nic vysvětlovat. Už víme, kam jdeme, kdo jsme a jak kráčet svým životem…

Tématika výkladu snů je součástí celoročního kurzu Spiritualita a sebepoznání.

Napsáno pro časopis Jóga DNES Speciál (2020)