Odpovědi pro školní časopis

Tento rozhovor byl napsán před lety pro školní časopis základní školy v Berouně. Otázky malé jogínky Natálky byly pěkně „na tělo“. Bylo zajímavé zavzpomínat a vracet se do minulosti, do dětství…

„Paní Alenu Vejříkovou jsem si vybrala, protože si myslím, že má velmi silnou a pozitivní osobnost, která umí lidi kolem sebe potěšit a vykouzlit jim úsměv na tváři…“, píše v úvodu Natálka.

Jaké zvíře máte nejraději, popř. máte nějaké domácí zvíře?

Obecně mám ráda všechna zvířátka, ale je pravda, že z některých mám větší respekt…J Určitě bych se nemazlila s pavouky či hady. Jednou můj syn slíbil kamarádovi pohlídat hada. Už nevím přesně, co to bylo za druh, ale byl poměrně velký. Jednoho dne mi syn volal, zda bych pro hada zakoupila ve zverimexu myšku. Měla jsem z toho trauma, vybrat to neposedné malé myší zvíře s vědomím, že jej had zahubí. Připadala jsem si jako kat. A tehdy jsem si uvědomila, že v přírodě je to normální, že zvířata spolu žijí podle nějakého potravního řetězce, ale chovat tyto zvířata doma už pro mne není tak přirozené. A tak máme doma psa, o kterém se traduje, že je „nejlepším přítelem člověka“.

Jaké bylo v dětství Vaše vysněné povolání?

Jako malá holka jsem chtěla být spisovatelkou nebo učitelkou. Jedno se mi už splnilo. Už při výběru na střední školu jsem se hlásila na „mateřinku“, ale bylo to ještě před rokem 1989, a tehdy na tyto obory byl „nával“. Nevzali mne, i když jsem zkoušky udělala. Nicméně nakonec jsem při studiu na Vysoké škole strojní a textilní v Liberci vystudovala ještě Pedagogické minimum. A když byli mí synové malí, pracovala jsem asi čtyři roky jako učitelka v mateřské školce. Bylo to moc prima období J

Jaké známky jste měla na základní, střední a vysoké škole?

Na základní škole jsem byla pilná včelička a měla jedničky a dvojky, ale matematika mi třeba moc nešla. Na střední škole jsem se zhoršila. Bylo to určitě i tím, že mne spíše zajímaly jiné věci než učení. Tehdy jsem hrála na kytaru, jezdila po soutěžích v recitaci a hrála divadlo. Ale nakonec jsem gymnázium zvládla a začala studovat vysokou školu. A tam mi došlo, že pokud chci dostudovat zvolený obor textilní inženýr, budu se muset učit. Zjistila jsem, že to není tak těžké, jen si naplánovat studium a zpracování zadaných prací. Vysoká škola mne naučila samostatnosti a zodpovědnosti.

Měla jste svůj nejoblíbenější předmět (ve škole), a když ano, tak jaký?

Měla jsem vždycky ráda literaturu, poezii, četbu, ale češtinářské diktáty už nikoliJ Vše co se točilo kolem umění, mne bavilo. Např. výtvarka byla také jedna z mých oblíbených. Zajímavé je, že ve druhé třídě jsem od paní učitelky dostávala špatné známky z výkresů, a pak na druhém stupni jsem vyhrála výtvarnou soutěž…J

 Jaké povolání jste měla, než jste se józe začala věnovat profesionálně?

Jak už jsem zmínila, pracovala jsem v mateřské školce. Pak jsem dostala příležitost pracovat jako analytik na Ministerstvu vnitra, a tam jsem vydržela 15 let.

Kolik let se józe věnujete?

Duchovním naukám a meditacím, které s jógovou cestou souvisejí, se věnuji asi 16 let. Fyzickému cvičení jógy se věnuji intenzivně posledních 6 let. Zejména poslední dva roky, kdy jsem v Králově Dvoře otevřela vzdělávací studio SPIRITCENTRUM.

Čím Vám přijde jóga unikátní?

Jóga je vhodná pro všechny, bez rozdílu věku, pohlaví, národnosti, náboženství, tělesné konstituce, apod. Zajímat se o ni může každý. Navíc nejde jen o fyzické cvičení. Jóga má větší rozměr. Jde o určitý způsob života, nebo lépe řečeno o sebepoznání, o vlastní rozvoj. Je to nikdy nekončící proces a cesta, na které se stále máte co učit. Vždy, když už myslíte, že jste něčeho v józe dosáhli, přijde další výzva.

Komu byste jógu doporučila?

Určitě všem, kteří se chtějí protáhnout, uvolnit, zklidnit, ale i těm, kteří chtějí posílit a zpevnit tělo. To vše jóga nabízí. Také těm, které bolí záda, mají třeba skoliózu, protože jógové pozice pracují s páteří a pomáhají nedostatky vyrovnávat. Komukoli, kdo má problémy se spánkem, opakované bolesti hlavy, trpí zvýšenou nervozitou, protože např. správně zvolené jógové dechové techniky uklidňují organismus. Jógu bych doporučila dospívajícím, neboť v józe mohou najít „kotvu“ v období, kdy „hledají“ vlastní identitu a potřebují se vymezit vůči okolnímu světu. Stejně tak ale může jóga prospět i seniorům, kdy je zase potřeba rozhýbávat zatuhlé tělo. Moc prima je zapojit do cvičení i malé děti, ty jógu milují a dělají ji přirozeně, ani o tom neví J

A na závěr mi ještě prosím řekněte něco o historii jógy

To je záludná otázka… O historii jógy je napsáno mnoho erudovaných knih. Tak snad jen připomenu, že jóga je stará více jak pět tisíc let. Vznikala v době, kdy lidé věřili na nadpřirozené síly bohů a přírody, kterým se chtěli přiblížit. Pozorovali tedy přírodu, sebe, a zkoumali účinky různých tělesných pozic a dechu na vlastním těle. Potřebovali si udržet dlouho zdravé tělo, aby měli hodně času na pochopení, co je ukryto za přírodními silami. Možná právě proto je dnes jóga v našich představách spojena právě se zdravím a očistou těla. Zkušenosti moudrých mužů byly později zapsány do spisů, ze kterých čerpáme dodnes.

Pro občasník Základní školy Beroun GULÁŠ (2016)