Jóga nidra nástroj pro naše zdraví

Kde je hranice mezi snem a realitou, mezi sněním a bděním, mezi spánkem a bytím? Proč se každý večer noříme do hloubky nevědomí a ráno se z něj opět probouzíme? A můžeme snít za bílého dne? Nebo je snění během dne jen výplod naší fantazie či rozumové mysli? A kde se v tom všem nachází meditace?

Meditace je stav mysli

Každý z nás jistě zažil stav, kdy se najednou přistihl, že „se dívá do blba“ a není přítomen. Najednou si uvědomíme, že jsme na chvíli svojí pozorností a myslí byli někde jinde. Vlastně si ani nepamatujeme na co jsme mysleli a jaké obrazy jsme viděli. Tento bezděčný stav mysli trvá jen krátce a je nevědomý. Naproti tomu naše cílená pozornost nás může vědomě přivést k rozličným změněným stavům mysli. Jednou z cest je meditace.

Meditace je stav mysli, stejně jako spánek, snění či přemýšlení. Jedná se v podstatě o různé stavy vědomí, při kterých se v lidském mozku mění frekvence mozkových vln a v organismu se dle toho odehrává mnoho různých fyziologických, biologických či psychických dějů. Známý je stav bdělosti, snění a spánku, a někde mezi nimi je právě meditace.

Účinky jóga nidry

Meditačních technik je mnoho. Jednou z nejsilnějších a nejpokročilejších technik je Jóga nidra, překládána jako „jógový spánek“. Organismus se při ní chová jako byste spali, ale vědomí je bdělé! Je to stav mezi bdělostí a spánkem. Když se Jóga nidra „podaří“ mozek produkuje vlnové frekvence Theta (3 – 8 Hz), stejně jako při hlubokém uvolnění a mělkém spánku, kdy tělo zcela odpočívá, kdy dochází k útlumu vědomí a mozek nereaguje na podněty z okolí.

Právě při tomto stavu vědomí máme snazší přístup k podvědomí i nevědomí, snění, představivosti, fantazii, vnitřním obrazům, snům, intuici, kreativitě, vzpomínkám či hypnotickému stavu. Tento stav je pro lidský organismus vysoce relaxační, regenerační a sebe-léčivý.

Jógový spánek vám dodá energii, posílí imunitu, pročistí mysl, podpoří vnitřní představivost a intuici, zvýší koncentraci a pozornost, vyrovná levou a pravou hemisféru mozku, zmírní psychické potíže, úzkosti a obnoví regeneraci na buněčné úrovni. Je třeba upozornit, že technika není vhodná pro osoby s hlubšími psychickými problémy.

Co se s námi děje při jóga nidře

Jógový spánek znamená, že tělo spí a mysl bdí! Tělo se zastaví, dech se zklidní, jednotlivé části těla se uvolní, svaly odpočívají a s nimi i nervová zakončení, mozek přestává zpracovávat podněty z tělesných tkání, hladina mysli se uklidní, stejně jako hladina moře, a my můžeme pohlédnout do její hlubiny a objevit skrytá zákoutí.

Jedná se o bdělý spánek, kdy odevzdáme fyzické, mentální a emocionální tělo, a zůstane pouhé čiré vědomí. Stav „beztíže“, stav tady a teď, stav „kdy víme“, stav „kdy víme, že jsme“. Guru Ritodgata Mahasthita mi na jednom své meditačním setkání řekl: „Nejsi ani tělo, nejsi ani mysl, nejsi ani žádnou myšlenkou, nejsi ani žádnou emocí, jsi pouze vědomím“.

Podaří-li se vám „odložit“ tělesnou schránku, myšlenky, emoce, a pak zakusit svoje vědomí, být čistě tady a teď, pak se to stalo, pak se nacházíte v jógovém spánku. Spíte za bílého dne…

Historie jóga nidry

Technika má hluboké kořeny v Tantře. Její původní podoba, meditace njása, byla velmi náročná. Postup Jóga nidry, tak, jak jej známe dnes, je výsledkem bádání Svámího Satyanandy, který techniku upravil a upřesnil poté, co jednou usnul při předčítání véd svými žáky. Když se probudil, zjistil, že texty vnímal, a dokonce si je i pamatoval. Uvědomil si, že mysl může být bdělá i ve spánku. Rozdílné pojetí Jóga nidry má svámí Gítananda (Jóga krok za krokem).

Ale jak docílit takového stavu mysli? Jak „spát“ za bílého dne? Jak provádět jóga nidru? O tom v samostatném článku…

Výuka jóga nidry je součástí celoročního kurzu Spiritualita a sebepoznání a také vedených meditačních setkání s názvem Léčivá meditace.

Napsáno pro časopis Jóga DNES (2020)