Jak provádět jóga nidru

„Co kdybyste usnuli, a co kdyby se vám ve spánku něco zdálo. A co kdybyste snili o nebi, a tam utrhli zvláštní a krásnou květinu. A co kdybyste, až se probudíte, drželi tu květinu v ruce. Ach, co pak?“ (Samuel Taylor Coleridge)

Jóga nidra je pokročilá technika meditace

V minulém článku jsme si  říkali o blahodárných účincích jóga nidry na lidský organismus. Jóga nidra nebo-li jógový spánek znamená, že tělo spí a mysl bdí! Ale jak takového stavu těla a mysli docílit?

Je třeba vědět, že techniku nelze provádět samostatně, protože vyžaduje značnou pokročilost meditujícího. Najděte si proto zkušeného učitele nebo ověřenou nahrávku vedené jóga nidry. Vyhraďte si zhruba 30-45 min.

Najděte klidné a nerušené místo. Zvolte dostatečně pohodlné a volné oblečení. Pro zesílení účinků si lehněte hlavou na Sever. Rozhodněte se, že zůstanete bdělí, a že se necháte vést instrukcemi „svého učitele“.

Fáze jóga nidry

Technika jóga nidra má svůj specifický „scénář“, který obsahuje určité kroky na cestě za jógovým spánkem. Jedná se o následující fáze: příprava – relaxace – sankalpa – rotace vědomí – vědomí dechu – vědomí smyslů – vizualizace – vědomí vnitřního prostoru – závěr.

Každá fáze má svá specifika, a jejich faktická podoba záleží na učiteli a stupni pokročilosti meditujícího. Co vás tedy čeká, pokud se pro jóga nidru rozhodnete:

Příprava

Uložte se do Šávásány, a to co nejpohodlněji. Je důležité se v průběhu jóga nidry již nehýbat. Použijte bolstery, polštáře, deky. Mělo by vám být dostatečně teplo a příjemně, aby vás nic v průběhu jógového spánku nerušilo. Zavřete si oči, popř. si je zakryjte.

Dopředu se rozhodněte pro téma, které budete formulovat do vaší Sanklapy, přání, které toužíte naplnit. Např. „Každý den a v každém směru se mi daří lépe a lépe“ nebo „Každý den a na každém kroku zažívám hojnost, lásku a štěstí“.

Poté pozornost připoutejte k hlasu lektora. Rozhodněte se pro bezpodmínečné následování jeho instrukcí. Tato fáze trvá cca 5 min.

Relaxace

Postupně uvolňujeme jednotlivé části těla. Začínáme od nohou směrem k hlavě. Můžeme využít různé relaxační techniky, nejčastěji hluboký výdech či zpěv mantry ÓM s pozorností do dané části těla nebo pocit lehkosti či tíhy rozlévající se postupně po těle. Tato fáze trvá cca 5 min.

Sankalpa

Ve stavu uvolněnosti pak třikrát uvnitř sebe zopakujeme svou zformulovanou Sankalpu, přání týkající se sebe sama, vyslovené v pozitivním tvaru, jako když už se to děje. Sankalpu bychom neměli měnit, dokud se skutečně nevyplní! Tato fáze trvá cca 1 min.

Rotace vědomí

Postupné uvědomování si jednotlivých částí těla, bez uvolňování. Zde je právě důležité vedení, neboť postupujeme střídavě zleva doprava a naopak, shora dolů apod. Díky tomu dochází k vyrovnání levé a pravé hemisféry mozku, a uvolnění mysli. Tato fáze trvá cca 5 min.

Vědomí dechu

Pozornost zaměřená na dech. Existuje celá řada technik pro pozorování dechu a jeho vizualizaci. Můžete si s každým nádechem představit v oblasti čela číslo jedna a s výdechem v této oblasti stále vizualizovat číslo jedna. Takto pokračujete s představou čísel do devíti. Nebo si můžete přestavovat střídavý dech do levé a pravé nosní dírky. Tato fáze trvá cca 5 min.

Vědomí smyslů

Začnete si uvědomovat protiklady a s nimi spojené pocity v těle. Vnímejte teplo – chlad, lehkost – tíhu, ticho – hluk, světlo – tmu, štěstí – smutek, láska – nenávist apod. Tato fáze trvá cca 5 min.

Vizualizace

Je nejvýznamnější a nejdelší fází jóga nidry. Můžeme k ní přistoupit dvěma hlavními způsoby. Vizualizovat sled různých obrazů postupně za sebou (zahrada, strom, jablko, východ Slunce, pláž, letící pták, noc, chlad, ranní rosa, zelená louka, kopretina …).Nebo můžeme sledovat celý příběh (cestu lesem, procházka na břehu moře, setup do údolí či vzestup na vrchol hory…).

I zde je nutné mít spolehlivého průvodce, učitele. Tato fáze většinou vyvolá další obrazy z podvědomí. Může trvat cca 5–15 min. Záleží na učiteli.

Vědomí vnitřního prostoru

Pozorujeme v prostoru za čelem vnitřní obrazy, které se samy vynořují. Jsme pouhým pozorovatelem bez hodnocení, komentářů, soudů. Obrazy necháváme přicházet a odcházet. Tato fáze trvá cca 5 min.

Závěr

Na závěr si opět zopakujeme třikrát svoji Sankaplu. Poté se začneme „vracet“. Postupně si uvědomujeme fyzické tělo, prohloubíme dech, tělo začneme rozhýbávat, protřeme dlaně o sebe a vytvoříme teplo, poté přiložíme na oči, oči pomalu otevíráme a dlaně oddalujeme od obličeje. Jóga nidra je u konce…

Výuka jóga nidry je součástí celoročního kurzu Spiritualita a sebepoznání.

Napsáno pro časopis Jóga DNES (2020)