Co mi může přinést jóga?

Když se vysloví „jóga“, mnoho lidí má představu asketického jogína, krkolomných pozic či nudného pomalého cvičení. Jóga má však mnoho rozměrů a každý si může vybrat právě ten svůj. Záleží na tom, jaká jsou vaše očekávání. Hledáte podporu pro své zdraví či překonání nemoci? Chcete uvolnit zatuhlé tělo? Potřebujete najít klid a odbourat stres? Nebo máte chuť zpevnit a zformovat postavu? A možná hledáte duchovní útěchu? Jóga vám „pomůže“ se všemi aspekty života!

Jóga totiž působí celistvě, současně na tělo, mysl i duši

Podporuje správné dýchání a ozdravuje celý organismus. Pomáhá ztišit myšlenky a emoce po náročném pracovním dni, uvolňuje napětí. Učí, jak získat vnitřní klid, harmonii, rovnováhu a odolnost vůči stresu. Otevírá cestu k novému chápání světa a života. Pro tělo jóga nabízí programy pro zdravá záda, správné držení těla, posílení partií břicha, pánevního dna, ale i programy pro hubnutí, zeštíhlení či detoxikaci organismu, a jiné další. Vyzkoušet musíte sami!

Jógová praxe je o osobní tělesné, duševní a duchovní hygieně

Nezáleží na tom, kolik a jak těžké jógové pozice uděláme, ale jak nám naše jógová praxe prospěje. Běžný život, jak pracovní, tak soukromý, nám klade mnoho starostí, povinností a zodpovědnosti. Díky tomu můžeme mít pocit, že na jógu „nemáme čas“. Možná jógu vnímáme jako něco tam venku, co k nám přichází, nebo k čemu přicházíme naopak my. Ale jóga je život sám, a život je v nás, tam uvnitř těla, uvnitř naší mysli, našeho srdce. Čím více budeme žít tam uvnitř, tím více se budeme poznávat a dostávat do souladu sami se sebou. Jak na to? Pravidelnou jógovou praxí, každodenním životem podle morálních zásad, a to zejména vůči sobě.

Pomoci udržet kondici vám mohou pravidelné lekce a kurzy jógy ve vašem blízkém okolí. Pokud jste z Berounska, stavit se můžete v našem králodvorském studiu SPIRITCENTRUM. Nebo využít výuku jógy podle naší platformy Jógová videotéka s mnoha video lekcemi různých jógových stylů a obtížnosti.

Jógová praxe má své rituály

Jako je např. Pozdrav Slunci, krije, dechové techniky, mudry a mantry. Rituály jsou založeny na opakování stejných sekvencí. Díky jejich znalosti nemusíme přemýšlet nad sestavou, a můžeme se v krátkém čase ponořit do své jógové praxe a sebe sama. Navíc máme jistotu, že budeme svoji praxi dělat vhodně. Známé rituály totiž byly vytvořeny na základě zkušeností dlouhodobě praktikujících jogínů, mistrů a učitelů jógy. Rituály mají také svojí duchovní sílu, o které můžeme a nemusíme, při provádění vědět. Nicméně poznání duchovnosti rituálu ještě více prohlubuje jeho účinnost.

V jednoduchosti je krása, a někdy méně, znamená více

A tak čím bude naše praxe snazší a jednodušší, tím lépe si na ní zvykneme, a hlavně zůstaneme u její pravidelnosti. Postupně pak můžeme přejít ke složitějším sestavám. Co si tedy vybrat po ránu i s ohledem na úsporu času? Ráno potřebujeme zejména aktivovat a probudit organismus, „naladit“ vhodně mysl do nového pracovního dne. K tomu můžeme využít jednoduché a krátké (5–15 min) „rituálky“, přičemž nemusíme hned cvičit náročnější sestavy. Nedělejte vše najednou! Zkuste jednoduché jógové cvičení níže. Praktikujte jej alespoň měsíc pravidelně. A uvidíte, jak se budete cítit!

Ranní protažení v posteli

Tento „rituálek“ vám zabere každé ráno jen 5 minut. Cílem je rozhýbání nejen těla, ale i meridiánů, energetických drah, rozproudění energií v těle a příprava na vyprázdnění střev. Jedná se o sestavu pro nohy a ruce. Pojďme na to…

  • Ležíte ve své posteli těsně po probuzení. Postupně začněte pohybovat jednotlivými prsty u nohou. Poté u rukou.
  • Přitáhnete nárty k holeni, k sobě, a zase odtáhněte od sebe. Udělejte několikrát.
  • Stejně tak vytáhněte prsty rukou ven z dlaně a pak je zavřete v pěst. Zapumpujte tímto způsobem několikrát.
  • Poté zakružte chodily v kotnících na jednu a druhou stranu. To stejné udělejte v zápěstích rukou.
  • Nakonec pokrčte kolena, chodidla opřete o postel, a s nějakým výdechem kolena pomalu rozevřete od sebe do stran, plošky chodidel se spojí. Ruce si odložte do stran od svých boků dlaněmi vzhůru. V této pozici nazývané pozice blaženosti chvíli odpočívejte a představte si svůj ideální den.
  • Až si ji vychutnáte přetočte se na bok a zvedněte se do nového dne…