Co mi jóga dala a co mi vzala

V roce 2018  mne vyzpovídala Romana Šimková pro Berounský týden. Měla všetečné otázky. U každého rozhovoru je skvělé, že jste „donuceni“ se zamyslet na svojí cestou, svým životem, svými postoji. Proto rozhovory ráda přijímám a občas se za nimi i ráda ohlédnu.

Je pravda, že některé otázky redaktorů jsou stále dokola, ale odpovědi mohou být po letech jiné. I když základní fakta děje nezměníte, jen svůj přístup k nim. Snad tedy prominete skutečnost, že něco se v rozhovorech prostě opakovat musí…

Alenko, co pro Tebe znamená jóga? A proč jsi s ní začala? Kdy jsi s ní začala?

Jógu cítím jako „nástroj“, který nabízí poznávání sebe sama, a to na všech úrovních lidské existence, fyzické, emocionální, morální, psychické, duševní či spirituální. Každý si může z jógového světa vybrat to, co je mu nejbližší, a s čím nejvíce rezonuje. Někdo se více zaměří na tělesné pozice, někdo na dechové a meditační techniky, někoho uchvátí léčivé účinky ásan, jiný se zabývá čakrovým systémem a jemnými energiemi v těle, někdo hledá klid a usebráni při zpěvu manter, jiný se zase ponoří do studia anatomie ásan nebo tajemství muder. A přitom všechny přístupy vedou k jedinému, k našemu „středu“, k nám samotným.

Jóga v nás postupně probouzí, ať chceme či nikoli, řád a sebedisciplinu, schopnost přijmout odpovědnost za sebe a svůj život. Může nás naučit osobní svobodě, soucitu, lásce, toleranci, sebeuvědomění, respektu k sobě i druhým, ale i přijetí stinných částí světa a sebe samých. Pokud nauku jógy vnímáme jako nástroj, záleží jen na nás, jak tento nástroj uchopíme. Já sama na sobě jsem silné účinky jógy pocítila, a proto jsem s ní začala a taky u ní zůstala.

Jak dlouho se jejímu cvičení věnuješ? Jaká byla tvoje cesta k ní?

Jóga si mne „našla“, před 20 lety, ale to jsem ještě ani nevěděla, že vlastně „dělám jógu“…

Podívám-li se zpět, uvědomuji si, že moje cesta k józe vlastně začala studiem esoterních spirituálních nauk někdy v roce 1998. Poprvé jsem se k józe více přiblížila v roce 2005, v prvním ročníku Univerzity Nové doby pana Milana Calábka. Univerzita má velký záběr témat z oblasti zdraví, bylinné terapie, energetické medicíny, psychologie, historie vývoje lidského vědomí, přičemž základní osou studia je práce s myslí, rozvoj schopnosti uvědomování, výuka meditační praxe, budhismus.

Právě meditace a práce s myslí mne velmi zaujala a moje jógová cesta začala. V té době jsem se ještě věnovala aerobicu, zumbě a dalším dynamickým sportům, ačkoli v mé knihovně už byly knihy o józe. Vlastní ásanová praxe, „fyzické cvičení“, přišlo o něco později, asi před 7 lety, kdy jsem začala vést relaxační a zdravotní cvičení se skupinkou žen.

Vzpomínka na moji první lekci jógy je lehce zahalena mlhavým oparem, neboť je to asi 20 let. Tehdy bylo čerstvě otevřeno na Smíchově sportovní centrum FactoryPro. Jako nadšená fanynka aerobicu či bodystylingu jsem zde byla častým návštěvníkem. Měla jsem ráda hodiny aerobicu  Vaška Krejčíka. Už ani nevím, jak se to stalo, co mne k tomu vedlo, ale ocitla jsem se i na lekci Power jógy právě s Vaškem.

Na co si naprosto přesně vzpomínám, že jsem si na první lekci jógy připadala jako „Alenka v říši divů“.  Nejen, že jsem nestíhala proměňovat pozice, a že to pro mne bylo fyzicky náročné, ale nedokázala jsem hlavně koordinovat dech s pohybem, některé pozice pro mne byly bolestivé díky zkráceným svalům, zatuhlým kloubům, nepružným šlachám, apod. A přitom všichni okolo mne“ to dávali“. Moje ego bylo tehdy pěkně naštvané. Odcházela jsem a zařekla se, že na jógu mne už nikdo nedostane. A abych si to obhájila, tvrdila jsem, že to je nuda. Prostě jsem tehdy nebyla „připravena“.

Uplynulo pár let, mezitím jsem aerobic vyměnila za zumbu, pilates za jógalates, a nakonec skončila u relaxačního zdravotního cvičení, od kterého už bylo blízko k józe. Po celou tu dobu jsem souběžně studovala meditační techniky, budhismus a další duchovní nauky u Milana Calábka. Mé ego postupně přestalo mít potřebu „být viděno“, a jemnější kvality duše se stále více ozývaly, a chtěly žít. Skončila jsem v lukrativní práci, na lukrativním místě s lukrativními penězi a rozhodla se „dělat to, co mne baví, dává smysl a obohacuje druhé“. Tehdy jsem se s Vaškem Krejčíkem po letech setkala znovu, na instruktorském kurzu Hathajógy. To bylo před pěti lety.

Na jógu jsem si musela počkat nebo ona na mne? Od té doby se jóga stala každodenní součástí mého života. Promítla se do stravy, očisty vnější i vnitřní, mého seberozvoje, mého okolí, pozitivně zasáhla i partnera, rodinu. Po absolvování kurzu jsem začala naplno s vedením lekcí pro veřejnost, pokračovala ve studiu jógy. Před třemi lety jsem otevřela vzdělávací centrum Spiritcentrum v Králově Dvoře, kde se vedle jógy věnujeme i různým seminářům a přednáškám zaměřeným na seberozvoj. Jóga mi prostoupila život. To co jsem si před 20 lety neuměla představit, nyní žiji naplno.

Jaký zážitek si ve spojení s jógou vybavíš nejraději?

Příliv energie, lehkosti, radosti a pocitu propojení s celým vesmírem po návštěvě první lekce jógy. Objev jednoduchosti a uvolnění v pozicích, které na první pohled vypadají složitě, a u kterých máme dojem, že je nikdy nelze zvládnout. Klid a mír v hluboké relaxaci a meditaci. Pocit všeobjímající lásky. Propojení s ostatními. Přijetí sebe sama.

Také vlastní objevy při osobní ranní praxi… jé ono to funguje nebo kde a jak …prostě takové “aha“ momenty. Nebo pozitivní reakce  mého těla na vybrané pozice či dechové a očistné techniky, když jsem si chtěla pomoci při boleti hlavy, zad, rýmě či zácpě apod. A v neposlední řadě též kladnou odezvu klientů, kterým jsem poradila praktikování konkrétních technik na jejich potíže, a ono to pomohlo. Byla to pro mne informace, že jóga je, i po tisíci letech, živým nástrojem sebeléčení pro naši moderní civilizaci.

Kdo Tvoji jógovou praxi nejvíce ovlivnil?

Pokud je jóga život sám, pak mne velmi ovlivnila lidskost již zmiňovaného pana Milana Calábka, jehož Univerzitu Nové doby jsem navštěvovala celých 14 let, a jehož přednášky mne vždy posunuly od pouhého myšlení k uvědomování si myšlení. PhDr. Lenka Adamová, u níž jsem studovala dvouletý kurz Psychologické astrologie, a která mi nastavovala zrcadla, a učila přijímat i temné stránky života a najít jejich hlubší smysl.

Mgr. Petr Vladyka, který svými kurzy postupně probouzel mé vnitřní vedení a intuici. Václav Krejčík z Energy Studia, u kterého jsem absolvovala kurz instruktora Hathajógy a Powerjógy, a který mi svým příkladem ukázal jak být sám sebou a svobodný v tomto světě. Katarina Mikulandová z Jóga Ateliéru, která „otevřela mé srdce“ a ukázala cestu lásky bez podmínek. A zahraniční lektoři jako indický učitel Deep Kumar, německá lektorka Fasciální jógy Daniela Meinl, kanadská lektorka Yin jógy Angela Mc Donald…. To jsou lidé, kterých si nesmírně vážím!!!

Co podle Tebe dělá jógového učitele učitelem, a dobrým učitelem?

Dobrý učitel stírá rozdíl mezi učitelem a studentem. Student se tak stává „učitelem“ svého učitele a naopak učitel „studentem“ svého studenta. Slavný Seneca řekl: „Tím, že učíme jiné, učíme sebe.“  Naplňujeme tím podstatu jógy – judž, spojení, jednota, sjednocení. Ve vztahu učitel a student oba jsme jedno, jeden celek, jedna součást. Jógového učitele, dle mého cítění, dělá učitelem jeho otevřené srdce, láska ke všem vnímajícím bytostem, jeho životní moudrost, soucit a tolerance, samozřejmě potřebné vzdělání, a to nejen na poli jógy.

Jógovým učitelem jej však činí zejména jeho vlastní jógová praxe, kterou promítá do každodennosti svého života, do svého okolí, kdy se pro druhé stává věčnou inspirací a hnacím motorem. Nejlépe to mohu vyjádřit slovy klasika: „Nejlepší učitel je ten, který ukáže kam se podívat, ale neřekne vám, co spatřit,“ Alexandra K. Trenfon.

Slovo učitel může v našem západním světě vyvolat mnoho představ, např. představu někoho, kdo má větší vědomosti a zkušenosti než žák, který pak často k takovému učiteli vzhlíží, a tím nevědomky sám vytváří nerovnováhu ve vztahu učitel – žák. Už samotné spojení slov „učitel a žák“ navozuje určitou disproporci. Já raději místo pojmu „žák“ používám „student“. Žák se učí a přijímá učení učitele, student studuje, hledá a vytváří si vlastní cestu. „Je lehké stát se učitelem, ale je těžké stát se žákem,“ H.I.Khan.

Máš nějakou oblíbenou knížku o józe, kterou bys čtenářům doporučila?

Tak to je těžké…knihy jsou mojí vášní…o józe jich mám několik desítek, o filozofii jógy, meditacích, čakrách, ájurvédě, a samozřejmě knihy týkající se technik a fyziologie ásan. Všechny mám sice „načtené“, ale pravidelně se do nich vracím, když něco hledám a potřebuji si připomenout či ujasnit. Takže všechny jsou oblíbené.

Pravdou ale je, že již několik let „studuji“ JÓGA krok za krokem od Dr. Svámí Gítánanda Giri, učebnice pro učitele a žáky. Velmi zajímavá a místy burcující je kniha Fakta a mýty o józe (W. J. Broad), která vás donutí se zamyslet, a bezděky nepřijímat vše, co se kolem jógy v našem západním světě v posledních letech vynořuje. Nádherná je znovu vydaná kniha Sport a jóga od Elisabeth Haich (autorky známého románu Zasvěcení), která byla poprvé vydaná před 65 lety. Její odkaz je platný dodnes.

Jak se díváš na roli hudby při cvičení jógy?

Já hudbu miluji, její vibrace mi „pomáhají“ při vedení lekcí jógy, při napojení se na „něco vyššího“. Díky zvuku mi lépe přicházejí slova a emoce, což vyplní celkovou atmosféru v jógovém sále. Nicméně podle tradičních škol jógy by však nemělo nic odvádět pozornost od naší vlastní jógové praxe. A tak se v tradičních školách hudba nepoužívá. Znám i lektory, u kterých na lekcích hudbu neuslyšíte. Často se o tom vedou diskuze.

Při jógové praxi bychom totiž měli dojít ke stažení svých smyslů z vnějšího světa, a obrátit je k sobě, do vlastního vnitřního prostoru. Hudba však z vnějšího světa přichází, a nejsme-li trénovaní, chtě nechtě na ní reagujeme. Takže co s tím? Já osobně hudbu do svých lekcích vkládám a dokonce kladu velký důraz na její výběr. Vždyť vhodně vybraná hudba je léčivá a u většiny z nás spouští emoce, navodí atmosféru, a tak se nám díky hudbě podaří uvolnit, zkoncentrovat, zastavit rozbouřenou mysl, a nakonec v průběhu lekce hudbu při praktikování přestaneme vnímat. Hudba tedy může být mostem, přes rozbouřenou mysl, kterým přejdeme z všedního uspěchaného pracovního dne do ticha a klidu vnitřní krajiny svého těla i duše.

Výběr hudby pro konkrétní typ lekce je důležitý. Každý jsme jinak naladěný, „vibrujeme na jiných frekvencích“, a tak co pro někoho může být příjemné, druhého naopak rozrušuje či obtěžuje. Já hudbu vybírám intuitivně a pocitově, přestože jsem si vědoma zákonitostí jejího působení. Jiná hudba bude pro dynamické styly jógy, jiná pro meditaci, jiná v uplakaném dni a jiná když venku svítí Slunce. Nejlepší je využít kombinace jak nahrané hudby, hudebních nástrojů a ticha. Ve svých lekcích používám vše. Ve studiu máme gong, tibetské mísy, činelky, zvonkohry koshi a další léčivé nástroje.

Hledáš jógovou inspiraci na některém z tuzemských či zahraničních webů? Jak se připravuješ na jednotlivé lekce?

Ano, také, ale jógovou inspiraci jako student, i jako lektor, nejraději „zažívám“. Takže, když čas dovolí, navštívím lekce či semináře svých kolegů či učitelů., což je v poslední době velmi zřídka. Spíše si několikrát do roka dopřeji nějaký delší intenzivní kurz či seminář. Např. letos jsem strávila deset dní s indickým učitelem Deepem Kumarem na seminářích Yin a Terapeutické jógy. Nejde o to, něco či někoho kopírovat, jde o to, si na vlastní kůži zažít pocity jako student, klient. Uvědomím si spoustu drobných detailů jak k vlastní osobní praxi, tak ke své praxi jako lektora. To mne vždy hodně posune.

Z tuzemských webů pravidelněji navštěvuji Energy studio Vaška Krejčíka či Barbory Hu. Ze zahraničních webů mne v poslední době nejvíce oslovila Free Yoga s Lesley Fightmaster.  Resonuji s jejím přístupem ke skladbě lekce, „sedí“ mi její hlasový projev, a dobře se mi na ní „dívá“. Je lidská… A samozřejmě výuková videa pro lektory od Deepa Kumara.

Moje příprava na lekce je různá. Jinak se připravuji na kurzovou uzavřenou lekci a jinak na lekci otevřenou pro veřejnost. Kurzem prochází stále stejná skupina přihlášených klientů, a to po určité období, kurz má určitý počet lekcí a já znám možnosti i omezení jednotlivých studentů. Každá kurzová lekce má své téma, přičemž  témata po celou dobu kurzu na sebe navazují. V kurzu postupujeme krůček po krůčku jógovou naukou.

Kurzy jsou tedy vhodné pro ty studenty, kteří se chtějí techniky jógy naučit a znalost jógy si více prohloubit. U lekcí otevřených pro veřejnost se klientela neustále mění a já nemohu s klienty jít více do hloubky. Tyto lekce považuji za „udržující“. Na kurzové lekce musím pečlivě připravovat, na otevřené sice přicházím s nějakým záměrem a tvořím až na místě dle skupiny, která se v daný den utvořila. Do lekcí vybírám hudbu, téma a u kurzů i vhodně zvolené pozice a techniky související s daným tématem. Nejvíce se připravuji na Yin jógu a Jógovou terapii.

Kdy tě napadlo, začít připravovat čtvrtletní kurzy a jógové pobyty v zahraničí?

Mám ráda kreativitu i řád. Už v berounském sportovním centru Eden , kde jsem začínala jako lektorka v roce 2013, jsem navrhla rozdělení kalendářního roku do čtyř období, leden – březen, duben – červen, červenec – srpen, září – prosinec. Nejvíce se mi to pak osvědčilo v mém nově založeném studiu. Přišlo mi fajn pro obě strany, klienta i lektora, mít tyto časové úseky.

Jedná se vlastně o tři měsíce, vyjma prázdninové doby, ke kterým se obě strany zavazují. Což je příjemná doba jak z hlediska finančního, tak i časového. A také když jeden kurz „doběhne“, klient si pro další období může vybrat jiný, třeba pokročilejší, kurz a nebo vyzkoušet jiný typ jógy. Nebo prostě přestoupit do otevřených lekcí a nebo změnit lektora. Mám ráda svobodu a ráda ji také dávám. Jen musí zůstat zachován nějaký základní řád a disciplína pro klidný provoz lekcí a studia. Navíc v letních měsících by kurzy ani neuspěly a tak máme pro veřejnost ve studiu jen otevřené lekce.

S jógovými pobyty jsem nejprve začínala v tuzemsku. Měla jsem dojem, že setkat se mimo prostor studia bude příjemnou změnou pro všechny zúčastněné. Navíc na pobytu nikdo nikam nespěchá, atmosféra je více otevřená a s výukou jógy lze jít mnohem dál. Lze vyzkoušet i techniky, které z praktických důvodů není možné zorganizovat v prostoru studia. Takto jsem např. mohla vyučovat techniku výplachu nosu slanou vodou, a navíc v krásné přírodě. Pro tuzemské pobyty využívám služeb Penzionu UKO v Bedřichově v Jizerských Horách. Je tam nádherné zázemí, dva jógové sály plně vybavené pomůckami, wellness, skvělé služby penzionu a výborná kuchyně i pro vegetariány. Jezdíme na toto místo až třikrát do roka. No a od tuzemského pobytu byl už jen krůček k zahraničnímu.

S mým mužem jsme si oblíbili destinaci ostrova Lanzarote v Kanárském souostroví. Často se tam vracíme, klima pro jógu je zde příznivé, neboť je zde na jaře i na podzim stále kolem 24°C, ani zima ani velké horko.  A tak mne jednoho dne napadlo, že bych krásu Lanzarote, které je celé chráněno UNESCO, ráda ukázala i svým klientům. A tím vznik zahraniční pobyt, který jednou do roka, už po dobu čtyř let, pořádám ve spolupráci s CK Capro. V roce 2019 se chystáme odletět na podzim.

Jaká byla Tvoje cesta od myšlenky k realizaci vlastního studia?

Založení studia bylo v podstatě vyústěním mé lektorské činnosti v oblasti jógy. Když jsme se před osmi lety do Králova Dvora s rodinou přestěhovali z Prahy, začala jsem zvažovat odchod z tehdejšího zaměstnání, a začít se naplno věnovat józe. Začátkem roku 2013 jsem dostudovala instruktorský kurz v Energy Studiu Václava Krejčíka a otevřela kurzy jógy v Králově Dvoře a Berouně. Působila jsem v tehdejším Rodinném klubu Pohoda pro každého (v areálu Probobusu) a ve Sportovním centru Eden. Nakonec nezůstalo jen u kurzů jógy.

Postupně jsem k pravidelným lekcím přidávala vlastní jógové semináře, ale i semináře ve spolupráci s dalšími lektory. A právě v tu chvíli jsem začala cítit potřebu vhodného prostoru pro takové akce.  Prostoru, který bude mít atmosféru harmonie, klidu, i duchovna. Kde se budou klienti cítit jako doma, a kam se budou rádi vracet pro osobní pohodu. Na sklonku roku 2014 se podařilo takový prostor najít, zrekonstruovat a zařídit. Spiritcentrum bylo otevřeno v lednu 2015. Založení studia jsem neplánovala, opět si okolnosti jeho založení vyžádaly. Často se „řídím“ svými nápady a intuicí, a to bylo i v tomto případě.

Nenapadlo tě také provozovat například online kurzy jógy?

O on-line kurzech jsem přemýšlela už mnohokrát, ale realizovat takovou myšlenku mi přišlo zatím organizačně složité. Navíc já potřebuji vnímat atmosféru klientů a cítit jejich energii a pak vedení lekce jde vlastně samo. Přesto jsem již několikrát přijala nabídku Vaška Krejčíka natočit pro jogavirtual.cz samostatná jógová videa. Byla to zajímavá zkušenost. Několik videí se mnou je tedy na tomto portálu. Pozn. Nově jsou mé online lekce v naší Jógové videotéce.

Klienti mne občas o videa žádají, zejména o nahrávky mnou vedených meditací. Toto je oblast, kde mám stále prostor tvořit něco nového a smysluplného. Meditace je opravdu velmi, velmi, léčivá, nabíjející a osvobozující síla. Potvrzují to i účastníci mých pravidelných workshopů „Léčivé meditace“, které se konají jednou do měsíce.

Pro koho jsou tvé kurzy určeny?

Pro všechny. Mé lekce jógy jsou koncipovány tak, že je zvládne každý. Pravidelné kurzy jsou rozděleny dle obtížnosti a zaměření. Podle svých fyzických možností lze navštívit jak klidnější Hathajógu, Jemnou jógu, Yin jógu, tak aktivnější Dynamickou nebo Slow Flow jógu. A protože ve studiu už máme celý lektorský tým, lze navštívit i Vitální, Zdravotní či Relaxační jógu.

Pokud si není klient jist jaký kurz zvolit, můžete výběr předem konzultovat u mne či na recepci. „Nováčci“ se také mohou přihlásit na pravidelné Minikurzy jógy pro začátečníky, které opakuji 2 – 3x do roka. Zde se dozví základy, aby si pak mohli užít jakoukoli veřejnou lekci jógy. Veřejné lekce jsou uzpůsobeny příchozím klientům, takže nikdo nemusí mít obavy tyto lekce vyzkoušet poprvé.

Co od nich mohou zájemci o cvičení očekávat? Co vše jim ve svém studiu nabízíš?

Jóga může v podstatě nabídnout „cokoli“, spíše záleží na tom, co si vybereme, co nás osloví. Význam hraje i duševní naladění a životní situace, ve které se nacházíme, když se s jógou poprvé potkáme. Ale ať už si vybereme to či ono, jóga nás postupně mění, a začne přesně tam, kde to nejvíce potřebujeme. Možná umírní ego, otevře srdce, dodá sebedůvěru, posílí imunitní systém, rozproudí lymfu, zpevní svaly, zpružní zatuhlé tělo, zmírní astma, odstraní skoliózu či bolest zad, vyladí hormonální systém, pomůže k otěhotnění, …atd. Příroda a lidský organismus, přesně ví, co má dělat, a když se na ně vyladíme, a v tom je jóga výborným pomocníkem, můžeme prožít zdravý, radostný a smysluplný život.

Jóga pomáhá pochopit anatomii a funkčnost lidského těla, naučit se zacházet s jednotlivými svaly, klouby, úpony, orgány, jemnými mechanismy organismu, učí pracovat s dechem, jemnými energiemi těla, a s každou buňkou organismu… pomáhá najít jejich posvátnou geometrii a souhru. Možná zprvu v jógových pozicích, ásanách, vedeme vnitřní mentální rozhovor, ego chce pozici „dát“ a tělo říká „buď trpělivý, postupuj pomalu“, ego žádá „pózu“, ale tělo potřebuje vyjádřit samotnou duši…na povrch začínají vyplouvat různé emoce, a my máme jedinečnou příležitost zažít se tak, jak se ještě neznáme.

Nalézáme své silné, ale i slabé stránky, nalézáme své Slunce i Měsíc, svého ánima a ánimu, svého vnitřního muže a svou vnitřní ženu, objevujeme svoji opravdovost, svoji autenticitu, nacházíme svou pravou podstatu bytí. Dech nás postupně vede do hloubky vnitřního světa, k našemu středu, cítíme silnější a silnější spojení sami se sebou, ale i propojení s vnějším světem, stáváme se celistvějšími a začínáme pociťovat ten božský základ v nás….

Očistné techniky, práce s mudrami, čakrami, s jemnými energiemi těla, se zvukem manter, s vnitřními obrazy v meditacích, …to vše a další prověří, jak moc jsme, či nejsme k sobě upřímní. S pravidelnou praxí Hathajógy začíná očistný proces na všech těchto úrovních našeho bytí, začíná naše transformace, vnitřní proměna, návrat ke středu, návrat „domů“ …. Stáváme se celistvějšími, lidštějšími, milujícími a opravdovějšími….

Jak jsem již řekla ve studiu nabízíme různé styly jógy, jak z hlediska možností klienta, tak z hlediska potřeb jeho těla. Vedle pravidelných kurzů a lekcí jógy je možné navštívit jógové semináře a workshopy, přednášky na téma osobního rozvoje, komunikace, zdraví, osobní hygieny a psychologie. Také inspirativní přednášky zajímavých osobností, hudební dílny či meditační koncerty.

Jaké má podle Tebe cvičení jógy pro její příznivce přínos? V čem spočívá její příznivý dopad na lidskou psychiku a zdraví?

Příliv energie, lehkosti, radosti a pocitu propojení s celým vesmírem po jógové praxi. Objev jednoduchosti a uvolnění v pozicích, které na první pohled vypadají složitě, a které vytváří dojem, že je nikdy nelze zvládnout. Změnu úhlu pohledu na sebe a okolí. Klid a mír v hluboké relaxaci a meditaci. Pocit všeobjímající lásky. Přijetí sebe sama. Radost a lehkost každodenního života.

Máš pro naše čtenáře nějaký vzkaz?

Na počátku bylo slovo. A to slovo je Láska…Po této energii každý toužíme. Chceme být láskou obdarováni. Často ji hledáme tam někde venku. Láska, tento božský zdroj je však ukryt přímo v nás, v každé buňce našeho těla. Nevyčerpatelný zdroj energie, odvahy, síly, tolerance a soucitu. Zdroj sebepřijetí a lásky bez podmínek. A tomuto božskému v každém z nás se klaním. Namasté….

Kromě jógy a meditačních cvičení máš ještě nějakého koníčka? Čemu všemu se ještě věnuješ?

Jóga mne plně uspokojuje ve všech směrech. Dříve jsem se intenzivně věnovala aerobiku či zumbě. Mám totiž ráda hudbu a tanec. Jóga mne však úplně pohltila. Nicméně miluji knihy, neustále něco „nasávám“ a studuji.

Věnuji se astrologii, numerologii, psychologii a v poslední době hodně detoxikaci lidského těla a zdravotním aspektům jógy. Ráda plavu a ze všeho nejvíce miluji procházky přírodou, les, hory, moře, vždy zde najdu inspiraci a potravu pro svoji duši…

Co ti jóga vzala a co ti dala?

Od té doby co se jóga stala každodenní součástí mého života, promítla se do stravy, očisty vnější i vnitřní, mého seberozvoje, mého okolí, pozitivně zasáhla i partnera, rodinu. Po absolvování učitelského kurzu jsem začala naplno s vedením lekcí pro veřejnost, pokračovala ve studiu jógy.

Otevření vzdělávacího centra Spiritcentrum v Králově Dvoře bylo dalším vyústěním mé jógové cesty. Jóga mi prostoupila život a já stále více a více ji vnímám jako „nástroj“, který nabízí poznávání sebe sama, a to na všech úrovních bytí, a navíc svým vlastním jedinečným způsobem.

To co jsem si před 20 lety neuměla představit, nyní žiji naplno.

Pro Berounský týden (2018)